Sinop
Sinop’ta gezilecek yerler. Türkiye’nin en mutlu şehri olarak gösterilen Sinop, Orta Karadeniz’de yer alan ve Boztepe Burnu üzerine kurulan oldukça şirin ve doğal güzellikleri olan bir şehirdir.İşte Sinop'ta gezilecek yerler:
Akgöl
Akgöl'ü keşfedin! Doğal güzellikleriyle büyüleyen Akgöl'ün tadını çıkarın.
İnaltı Mağarası
İnaltı Mağarası, doğal güzellikleri ve tarihi izleriyle sizi büyüleyecek. Kendinizi mistik bir dünyada hissedin.
Sarıkum Gölü Tabiatı Koruma Alanı
Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı, Türkiye'nin doğal güzelliklerini koruma ve gelecek nesillere aktarma amacıyla büyük bir öneme sahip bir doğal alan olarak öne çıkmaktadır.Sarıkum Gölü ve çevresindeki zengin ekosistem, nadir bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Kuş gözlemcileri ve doğa severler için bir cennet olan alan, aynı zamanda doğal güzellikleri keşfetmek isteyen ziyaretçilere de birçok aktivite imkanı sunmaktadır.
Sinop Alaaddin Cami
Sinop Alaaddin Cami, Selçuklu dönemine ait bir tarihi yapıdır. Tarihi ve mimari özellikleriyle öne çıkan cami, Sinop'un tarihinde önemli bir yer tutmaktadır. Mihrabı, minberi ve diğer mimari özellikleriyle ziyaretçilere geçmişe yönelik bir deneyim sunan Alaaddin Cami, Sinop'un kültürel mirasının önemli bir parçasıdır.
Pervane Medresesi
Pervane Medresesi, Sinop ilinin tarihi yapılarından biridir ve özellikle 1262 yılına dayanan tarihî bir öneme sahiptir. Selçuklu veziri Süleyman Pervane tarafından Sinop halkına hediye olarak inşa edilen bu medrese, Sinop'u o dönemdeki düşman baskılarından kurtuluşun anısına yapılmıştır. Sinop'u ziyaret etmek isteyenler için Pervane Medresesi, kesinlikle görülmesi gereken önemli bir yer olarak öne çıkar.
Paşa Tabyaları
Paşa Tabyaları, Sinop Yarımadası'nda Osmanlı-Rus savaşları sırasında inşa edilmiş savunma yapılarıdır. Bu tabyalar, 19. yüzyılda Rus donanmalarının saldırılarına karşı Sinop limanını korumak amacıyla yapılmıştır. Mimari olarak yarı ay şeklinde tasarlanan tabyalar, sert volkanik kayalardan oluşan zemine dayanmaktadır. On bir adet top yuvasına sahiptir ve alt bölümlerinde cephanelikler ve koğuşlar bulunmaktadır.
Salar Köyü Kaya Mezarlığı
Salar Köyü Kaya Mezarlığı, antik döneme ait izler taşıyan bu mezarlık, sizi tarihe yolculuğa çıkaracak.
Boyabat Kalesi
Boyabat Kalesi, Türkiye'nin Sinop ilinde yer alan Boyabat ilçesinde bulunmaktadır. Gökırmak Vadisi'nde, karşılıklı iki sarp kayalık tepenin arasında konumlanmıştır. Bu kale, tarih boyunca farklı imparatorlukların izlerini taşıyan önemli bir yapıdır. Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları dönemlerinde farklı zamanlarda yapılan eklemelerle günümüze ulaşmıştır.
Sinop Kalesi
Tarihi Sinop Kalesi'nin büyüleyici atmosferi ve nefes kesen manzarasıyla kendinizi kaybedin.Sinop Kalesi'nin ne zaman inşa edildiği kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bazı kaynaklara göre, MÖ 7. yüzyılda, Milet'ten gelen göçmenler tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Kale, zaman içinde birçok kez onarılmış ve genişletilmiştir.
İnceburun Deniz Feneri
İnceburun, Sinop Merkez'e bağlı bir bölgedir ve Anadolu'nun en kuzeyinde konumlanmıştır. İnceburun, algomeralar ve katılaşmış lavlardan oluşur ve bu özellikleriyle Karadeniz'deki en benzersiz oluşumdur.
Sinop’ta gezilecek yerler. Türkiye’nin en mutlu şehri olarak gösterilen Sinop, Orta Karadeniz’de yer alan ve Boztepe Burnu üzerine kurulan oldukça şirin ve doğal güzellikleri olan bir şehirdir.
Sadece doğal güzellikleri değil aynı zamanda tarihi ve kültürel olarak da dikkat çeken ve son yıllarda turistlerin uğrak yerlerinin başında gelir. Ülke genelinde yapılan “En mutlu şehir” anketinde uzun zamandır birinciliği kimseye kaptırmayarak Türkiye’nin en mutlu şehri seçilir.
Karadeniz denince akıllara Trabzon ve Ordu gelse de Sinop’un da bu şehirlerden geri kalır yanı yok. Sakin, huzurlu ve güler yüzlü insanlarıyla, eşsiz doğası ve tarihi yapılarıyla mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
2019 yılına kadar Sinop’ta bir tane bile trafik lambası yoktu. Çok uzun yıllar şehrin trafiği birbirine saygılı, yol veren ve kurallara uyan sürücüler ile doğal akışında devam etmiş.
Yalnızca doğal güzellikleriyle değil kültürel zenginlikleriyle de görenleri hayrete düşüren Sinop, Anadolu’nun en eski kentlerinden biri olma özelliği taşır. Antik Çağ filozoflarından olan Diyojen’in Sinoplu olduğu biliniyor.
Anadolu’da yaşamın sürdüğü eski çağlardan itibaren pek çok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapan Sinop; kral mezarları, kaya mağaraları, şelaleleri, plajları, tarihi yapıları ile göz dolduruyor.
Sinop’un Yöresel Yemekleri
Karadeniz’in zengin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan Sinop, yöresel yemekleriyle de ön plana çıkıyor. Et ve tahıl ağırlıklı yapılan yemekler için binlerce kilometre uzaktan gelen ziyaretçiler bile oluyor. Aynı zamanda Karadeniz’e kıyısı olmasından dolayı deniz ürünleri de önemli bir yer tutuyor. Mısır tüketiminin yaygın olduğu Sinop’ta ekmekten çorbalara, deniz ürünlerinden yemeklere kadar mısır unu kullanılıyor. Özellikle mısır çorbası vazgeçilmez lezzetler arasında geliyor. Gidenlerin mutlaka denemesi gerektiği bir çorba.
Diğer mantılardan farklı olan Sinop mantısı ise tereyağı, yoğurt ve ceviz üçlüsünün bir araya gelmesiyle oluşuyor. Damakta dağılan lezzetiyle adeta lezzet şöleni yaşatıyor. Bunların yanında Sinop’un yöresel yemekleri şu şekildedir:
- Sinop Mantısı,
- Mısır Çorbası,
- Keşkek,
- Kestaneli İç Pilav,
- Nokul,
- Mısır Ekmeği,
- Islama,
- Balık Pilaki,
- Katlama…